Nasjonalromantikkens vugge

Tidemand og Gudes maleri Brudeferd i Hardanger (1848) er et av de mest kjente maleriene innen norsk kunsthistorie, og har muligens bidratt til å sette Hardanger på kartet for omverdenen, for reisemålet har vært viktig for Europa siden 1800-tallet. Med høye fjell og dype daler som kontraster i en praktfull natur og med en høyst levende kultur, er området passende både for den som ønsker en aktiv opplevelse og den som bare vil slappe av.

Kulturarven er høyst levende i Hardanger med eksempelvis Hardangersøm, Hardangerbunad og Hardingfela. Baroniet i Rosendal er Norges eneste baroni, og tilbyr en unik kombinasjon av kultur og natur. Fruktdyrking av bl.a. epler, plommer og moreller og flere gårdsmatbutikker er også ettertraktet i området.
I Hardanger finnes flere fine turer gjennom billedskjønn natur, både med bil og til fots. De nasjonale turistvegene gjennom Hardanger og Hardangervidda, eller fotturer til blant annet Trolltunga, Dronningens panoramatur og i nasjonalparken. Det finnes også flere flotte fossefall i området som er verdt et besøk, bl.a. Vøringsfossen, Steindalsfossen og Låtefoss.


Hardangerbroen - KTM gruppereiser
Trolltunga - KTM gruppereiser

 

Trolltunga

Trolltunga sies å være den mest spektakulære fjellformasjonen i Norge, der den stikker ut fra fjellet 700 meter over Ringedalsvannet. Steinplatået er en del av den vestlige enden av Hardangervidda og ble formet av isen som dekket store deler av Skandinavia gjennom flere istider.
Turen opp til Trolltunga (1180moh) kan være en rundtur på enten 20 eller 28km, avhengig av utgangspunkt for turen, og tar mellom 7 og 12 timer. Det er en lang og krevende tur, og man må være i god fysisk form og ha ordentlig utstyr. Den storslåtte utsikten er imidlertid verdt turen.

Sommersesongen varer fra juni til september og hvis man er erfaren turgåer, kan man gå på egen hånd, men utenom denne perioden og dersom man ikke er erfaren, bør man kun gå denne fjellturen med turguide.

Vi kan være behjelpelige med planlegging av dagsturer og overnattingsturer til Hardanger og tilpasse programmet etter ønsker, om det er aktiviteter som fjellturer eller sykkelturer, eller roligere program med museumsbesøk eller prøvesmaking av mat og drikke.