Karmøy er den 23. største øya i Norge, og landets 20. største øy basert på antall innbyggere. Med flott utsikt utover havet, ligger øya med flere sandstrender, natur- og friluftsområder. Øya byr på flere aktiviteter for de som er interessert i kultur og historie, og for den aktive kan det fristes med blant annet seiling, fiske fra småbåter og minigolf på denne langstrakte øya i vest.

Åkrastranden og Sandvestranden

Karmøy har flere sandstrender som gir middelhavsstemning, der de ligger hvite og langstrakte.
Strendene er populære og besøkes jevnlig av lokale og tilreisende i alle aldre. Åkrasanden ble i tillegg kåret til Norges flotteste strand i 2014. Det går fine turstier langs kysten mellom Åkra og Ferkingstad, bl.a. forbi Fisherman’s Memorial, monumentet som ble reist til minne om de lokale fiskerne som ikke kom hjem igjen. Sandvestranden har bedre bølger enn de andre strendene på Karmøy, og er en attraktiv strand for surfere i tillegg til badenymfene.

Åkrasanden - KTM gruppereiser

Åkrasanden - KTM gruppereiser

Frihetsgudinnen Visnes - KTM gruppereiser

Visnes Kobbergruver

Visnes er gammelt gruveområde, som ble driftet i drøyt 100 år fra 1865 til 1972. Gruvene sto for 70% av Norges eksport på slutten av 1800-tallet. Det bodde 3000 mennesker i gruvesamfunnet, som også driftet skole, sykehus og ordenspoliti. Man kan få innblikk i historien gjennom Visnes Gruvemuseet som har utstilling og forteller historien om gruvesamfunnet.

Kobbergruvene på Visnes som i sin tid leverte kobber til Frihetsgudinnen i New York med tilhørende friluftsområde, tjener i dag som museum og rekreasjonsområde for både lokale og tilreisende.

Visnes - KTM gruppereiser
Utsikt fra smeltehytta på Visnes

Visnes - KTM gruppereiser
Kobbervogner fra gruvedriften på Visnes

Historiske Avaldsnes

Historien går langt tilbake på Avaldsnes. Da Harald Hårfarge samlet Norge til et rike hadde han sin hovedkongsgård ved Avaldsnes og dermed er Avaldsnes det eldste kongesetet i Norge. Avaldsnes kirke/ Olavskirken ble bygget rundt 1250 av kong Håkon Håkonsen. Rett ved siden av kirken ligger Nordvegen historiesenter som har fokus på middelalderens beboere i området. På Bukkøy som ligger nedenfor kirken og museet, er det i tillegg bygget en autentisk vikinggård i middelalderstil som er verdt et besøk.

Det er gjort flere utgravninger og funn på Karmøy som viser at området har vært sentralt i flere tusen år. Gravhauger, bautasteiner og andre minner fra forne tider vitner om dette.

Nordvegen Historiesenter

Senteret ble åpnet i 2005 for å synliggjøre de historiske elementene på Avaldsnes. Senteret ligger rett ved Olavskirken, og er bygget inn i terrenget for å ikke påvirke kulturlandskapet. Her får man høre om de som styrte den norske kysten fra Avaldsnes. Noen av de er omtalt i kongesagaer, heltesagaer og gamle kvad, mens andre har man hørt om fra arkeologien.

På Bukkøy som ligger nedenfor kirken og museet, er det i tillegg bygget en autentisk vikinggård i middelalderstil som er verdt et besøk. Hver sommer arrangeres det her en Vikingfestival og en Middelalderdag som gir innblikk i historien.


Olavskirken - KTM gruppereiser
Olavskirken

Vikinggården - KTM gruppereiser
Fra Vikinggården på Avaldsnes

 


Skudeneshavn
Photo: Ørjan B. Iversen

Skudeneshavn
Museum «Mælandsgården», Photo: Ørjan B. Iversen

Skudeneshavn
Photo: Ørjan B. Iversen

Idylliske Skudeneshavn

Helt sør på Karmøy ligger den vakre byen Skudeneshavn med sin historie tilbake til 1800tallet da skipsfarten og silda sto sentralt. Byens historie presenteres i autentiske omgivelser på museet i Mælandsgården, og Skudefestivalen og Karmøy Gospelfestival bringer årlig liv og røre til «Norges sommerby» (2004).

En av de mest unike sidene ved Skudeneshavn, er den idylliske atmosfæren. Gamlebyen er en av de mest velholdte i Europa, og består av en særegen, hvit trehusbebyggelse i tillegg til naust, trange gater og vakre bakgårder.

Atmosfæren oppleves best ved å rusle rundt og utforske de trange gatene og bakgårdene, og Norges minste kafé frister besøkende med kaffe og vaffel. Byparken med «månesteinen» og utsiktsposten er også verdt et besøk.


Skudeneshavn
Photo: Ørjan B. Iversen

Utforsk Karmøy                    Tilbake