De idylliske sørlandsbyene ligger som perler på ei snor langs kysten, og avstanden er overkommelig. I løpet av noen få timer kan man være innom Mandal, Kristiansand, Lillesand, Grimstad, Arendal, Risør og Kragerø. Sørlandet byr på sjarmerende, hvitmalte småhusbebyggelser, koselige restauranter, fine bade- og turmuligheter og en unik stemning i skjærgården som går langs hele sørlandskysten.

Det arrangeres utallige festivaler gjennom sommeren på Sørlandet, deriblant musikkfestivaler i Kragerø, Risør, Tvedestrand, Kvinesdal og Kristiansand, Trebåtfestival i Risør, samt matfestivaler i Grimstad og Mandal.

Det er en unik stemning i sørlandsbyene med trange gater, hvite gamle trehus, små butikker og kafeer, og det er forståelig at mange trekker hit i sommersesongen, også sørlendingene.

Sørlandet har et bredt spekter av kulturelle tilbud utover festivalene. Eksempelvis ligger Dyreparken, Kilden Kulturhus og Christiansholm festning i Kristiansand og omegn. I tillegg finnes ulike museer, deriblant Hamsun og Ibsen-museene, sjøfartsmuseum og hagebruksmuseum i Grimstad.

Friluftslivet har et bredt spekter av tilbud på Sørlandet. Skjærgården har en egen sjarm, og det arrangeres mange båtturer i sesongen, og det finnes også et godt utvalgt av badestrender. Det er ikke så mange muligheter for spektakulære fjellturer med utsikt, men det er mange tilrettelagte sykkelløyper og turområder i regionen.