Halvveis mellom Norge og Nordpolen ligger øygruppen Svalbard, et norrønt navn for «landet med de kalde kyster». Longyearbyen ligger på den største øya Spitsbergen, og er fristende reisemål for nordmenn så vel som utenlandske turister. Store deler av landområdene er fredet i natur- og fuglereservater og flere nasjonalparker. De har delt inn året i tre sesonger på Svalbard; nordlysvinter, solvinter og polarsommer. Sesongene er unike på hver sin måte og byr på ulike opplevelser.

Svalbard er et reisemål utenom det vanlige. Klimaet er arktisk med villmark og dyreliv i unike omgivelser. Man kan delta på snøscooterturer eller båtturer, besøke gamle gruvelandsbyer eller isgrotter eller kjøre hundeslede. Matkulturen er også mer eksotisk enn vi er vant med på fastlandet. Retter av sel, hval, reinsdyr og rype serveres på de lokale restaurantene. Det finnes også et eget ølbryggeri på Svalbard.

 

Hundesledetur
En tur med hundeslede starter i hundegården hvor hundene er ivrige etter å komme seg ut på tur, men så fort de legger av gårde blir stemningen forandret. Hundene vil være fullt fokusert på oppgaven sin, mens man selv kan ta inn over seg den fantastiske naturen.

Kontrasten til den opplyste storbyen er stor, for ettersom det er verken motorstøy eller fugler, er det ganske stille ute i naturen. Været kan være røft og fascinerende, så turen må tilpasses etter forholdene. For hundene har det ingenting å si om det er snø eller is, så lenge de får være på tur, underveis på turen vil man få høre om hundene og deres livsstil. Møtet med naturen på Svalbard er en opplevelse utenom det vanlige for de fleste.

 

Isgrotte
Drar du til Svalbard kan du ikke unngå å se en isbre. Rundt 60% av Svalbard er dekket av isbreer, og om vinteren er det aktuelt å kjøre snøscooter eller hundeslede over isbreer og viddeområder av snø og is. Under overflaten finnes fantastiske formasjoner av is og stein som gir en opplevelse som tar pusten fra de fleste.

En frossen og magisk eventyrverden åpenbarer seg når man stiger ned i dypet i en isgrotte. Fanget i isen i en underjordisk verden kan man se 1000 år gamle planterester, trange ganger og store hulrom.